Сърбия си подсигури заем от Международния валутен фонд /МВФ/ на стойност $ 516 млн. и стана четвъртата страна от Източна Европа, която иска помощ от Фонда.

Постигнахме споразумение за финансова помощ за срок от 15 месеца, каза министърът на финансите на страната Диана Драгутинович по време на пресконференция в Белград. Имаме възможност при нужда да изтеглим тези средства, но съм сигурна, че това няма да се наложи, допълни тя.

Бившата комунистическа страна се присъедини към групата на Унгария, Беларус и Украйна, които също пискаха помощ от МВФ.
Като част от споразумението е и условието западните ни съседи да намалят бюджетния си дефицит за 2009 г. до 1.5% от БВП от 2.7% към днешна дата. По този начин ще се направи опит за привличането на чужди инвеститори в страната, след като тя бе опустошена от война и международна изолация през 90-те година на миналия век.

Преди две седмици централната банка на страната повиши основния лихвен процент с 2 процентни пункта до ниво от 17.35%, след като инфлацията достигна 3-месечен връх. Преди това беше гласувано понижение на задължителните резерви на търговските банки, с цел осигуряване на ликвидност на пазарите и намаляване на натиска върху динара.

Икономическият растеж на страната за 2009 г. ще се свие до 3%, след като за тази година той беше 7 на сто.

Източник Bloomberg