Ремонтно-възстановителни дейности, които ще спомогнат за възстановяването на цинковото производство в Оловно-цинков комплекс АД, е започнал инвеститорът от Хармони 2012 ЕОО. Все още е рано да се каже кога то може да бъде възобновено, става ясно от съобщение на дружеството.

 

През септември миналата година Хармони 2012 ЕООД изкупи по-голямата част от предприятието за 8.6 млн. лв., след като кредитори пратиха съдия- изпълнител в ОЦК. Към днешна дата инвеститорът е обявил конкурс за главен изпълнител на проекта за обновяване и модернизация на оловното производство на ОЦК. Изпратени са покани до световноизвестни имена в цветната металургия. Интересът от тяхна страна е голям, съобщават от Хармони.

 

Специалисти от френската компания ОНЕТ са изпратени на вече на площадката, а за оглед на мястото се очакват още експерти от Канада и САЩ. След като бъдат извършени огледите ще стане ясно кога най-рано може да бъде съживено печеливщото цинково производство.

 

Проблемите в Оловно цинковия комплекс АД ескалираха през миналата година, когато кредиторите поискаха от дружеството да погаси задълженията си. От своя страна ОЦК бе подложена на натиск заради честите обгазявания на Кърджали. Това доведе до намаляване на оборотите на производство и дори до министерски заповеди за спиране на работа за определен период от време. Заради финансовите затруднения, в които изпадна, дружеството бе напуснато от ключови специалисти -металурзи.

 

Новият собственик на активите му Хармони 2012 ЕООД е притежание на Хармони Холдингс Лимитид. Дружеството е основано на 2 май 2012 година и е регистрирано в офшорната зона Британски вирджински острови.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!