Следващата година е много трудно и опасно да се вдига пенсионната възраст и аз не бих предприел такъв риск. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в предаването Седмицата на Дарик радио. Трябва да се направи анализ какво е довело до изкривяване на пенсионния модел и чак тогава да се предприемат стъпки за неговата промяна, каза министърът.

Той отбеляза, че са заварили дефицит от 550 млн. лева в НОИ. Има някои модели, в които хората ако се пенсионират по-рано получават по-малко, тези, които го направят по-късно – получават по-висока пенсия. Сега обаче не е моментът за тези промени, защото рискът е много голям да увеличим безработицата, каза министър Младенов. Но демографската криза и състоянието на пенсионния фонд неизбежно ще доведе до вдигане на пенсионната възраст, отбеляза министърът.

Социалният министър обясни: Консултативният съвет ще поработи доста сериозно, за да видим какви са възможностите от приходи, от приватизация и от други източници да се увеличат пенсиите точно на тези хора, които нямат възможност да трупат повече стаж и хора, които са в заварено положение. Само по този начин ние ще върнем доверието.

Министър Младенов каза, че от 1 януари 2010 година социалното министерство ще увеличи добавките за старост на възрастните хора над 75 години. Тези хора, които получават минималната пенсия, тяхната месечна добавка ще бъде в размер на 50 лева и диференцирано с доходите от пенсии, които получават до 300 лева, ще ги диференцираме от 50 до 20 лева добавка всеки месец. Социалният министър каза също така, че от 1 януари с 5% ще бъдат увеличени вдовишките пенсии, а целта на министерството е да ги увеличи общо с около 20% през следващите четири години.

Той добави, че това, което министерството се е разбрало със социалните партньори, когато са били обсъждани антикризисните мерки в Националния съвет за тристранно сътрудничество и в присъствието и на министъра на финансите е, че „веднага на полугодието на следващата година сядаме на масата на преговорите, за да видим как ще актуализираме пенсиите по швейцарското правило, както и според инфлацията, както минималната пенсия, така и пенсията за старост, така и минималните работни заплати”. Защото в крайна сметка всичко трябва да стане според възможностите на бюджета. И аз ви уверявам, че ще намерим най-добрите решения от средата на следващата година, допълни той.

Около 300 млн. лева ще бъдат дадени на НОИ следващата година за добавки на хора с ниски пенсии и за вдовишките пенсии. Възможно е да се увеличат осигуровките ако бизнесът не ги внася върху реалните заплати и това е тест за него, каза той. Според него от следващата година не бива да има въобще минимални осигурителни прагове, а реални. Мисля, че неплащането на осигуровки и данъци трябва да бъде при еднакъв режим, каза още министърът.

Безработицата към септември е 8.03%, което представлява близо 300 000 души, каза Младенов. От тях 110 000 вземат помощи за безработица. През септември е намерена работа за 12 000 безработни лица, съобщи министърът,  при обявени 14 000 свободни места.

Основният проблем, според него е квалификацията на работната сила. Целта е по време на безработицата хората да се обучават и квалифицират. Има свободни места за стругари и фрезисти например, но няма квалифицирани хора и се наемат работници от трети страни. Ще ограничим обаче до минимум наемането на хора от трети страни, заяви министър Младенов. Ние не увеличаваме бюджета на министерството за следващата година, а разчитаме на собствени приходи и на средства от ЕС. По европейските програми са привлечени досега много малко пари, каза министърът и добави, че сега стремежът е да се внедри системата на ваучерите. Целта е да се усвоят над 200 млн. лева, каза още министър Младенов.