Такса битови отпадъци ще расте, прогнозира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Догодина се очаква увеличаване с 25 на сто, стана ясно на дискусионен форум за справедливо определяне на таксата за битови отпадъци, организиран от омбудсмана. Общините да се стимулират да работят пряко с фирмите за разделно събиране, така че то да подпомага събирането на битовия отпадък, е едно от предложенията на дискутиращите.

Услугата ще става по-скъпа и това ще концентрира вниманието на прекия потребител върху начина на формиране на цената за сметосъбиране, уточни Гинка Чавдарова. Установихме, че част от сериозни потребители на услугата не плащат - това са училищата, читалищата, съобщи тя. Чавдаров призова много бързо да се излезе с нова рамка в Закона за управление на отпадъците, тъй като изискването за справедливо облагане ще става все по-актуално. Чавдарова е убедена, че трябва да има един общ режим на заплащане и той да се основава на количеството смет, генерирано от потребителите, а законът да намери механизма за мерене на това количество.

„Незабавно трябва да се променят таксите за битови отпадъци. Решението за това да бъде оставено на всяка една конкретна община, съобразно нейните специфики“, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

„Аз смятам, че Законът за местните данъци и такси не може да регламентира начина, по който да се изчислява таксата за битови отпадъци. Трябва да се запишат в закона някакви промени, които да не дават възможност на общините да бягат към досегашния начин – на база стойност на имота, а при всички случаи да бъдат принудени от закона да изберат такава основа, която да има пряка връзка с генерирането на битовия отпадък”, каза тя.

За да се осъществи това, на всичките 264 общини трябва да бъдат предложени варианти от Националното сдружение на общините, допълни още Стоянова. Общините трябва да се стимулират да работят пряко с фирмите за разделно събиране, така че то да подпомага събирането на битовия отпадък.

„Ако ние преминем към плащане на таксата на база количество произведен и изхвърлен от потребителя битов отпадък, това означава да се смени разпределението на тежестта, която в момента се поема от фирмите, към населението, което е основният производител на битов отпадък”, обясни Стоянова.