От Нова година драстично ще скочи таксата за повторно включване на тока на прекъснатите заради неплащане абонати на ЧЕЗ в София и Западна България. Това съобщиха от ръководството на дружеството. Оттам обявиха още, че 70 държавни организации са техни длъжници.

Окончателно съдебно решение е постановило ЧЕЗ сама да определя цената за повторно включване на тока без намесата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Към момента таксата е 19 лв., а експресната поръчка струва 40 лв. Тези цени са определени от регулатора и важат за цялата страна. От Нова година обаче ЧЕЗ може да върне стария размер на таксите, който е двойно по-висок – съответно 40 лв. и 80 лв.

От компанията смятат, че след преминаване към едномесечно отчитане на електромерите прекъсванията заради неплащане ще се увеличат. Изпълнителният директор Блахослав Файмон съобщи, че дружеството ще проведе тръжна процедура за избор на фирма, която да се заеме с отчитането. Това обаче няма да се случи до 1 февруари, какъвто срок е дал регулаторът за окончателното връщане на ежемесечното отчитане. Файмон обясни, че от 1 февруари ще отчитат със собствени инкасатори, но не пожела да коментира дали ще спазят срока, поставен им от Държавната комисия.

За последните три месеца абонатите на ЧЕЗ са натрупали 5 млн. лв. дългове за ток. Отделно 70 бюджетни организации имат неплатени сметки към чешката компания. По думите на Файмон дълговете на държавата може да са в размер на 2-3 млн. лв. Токът на държавните длъжници обаче няма да бъде прекъсван, а ще се сключват споразумения за разсрочено плащане.