Топлофикация Сливен продава по 4 хил. тона пепел месечно, с което реализира на пазара отпаден продукт от производството си и генерира допълнителен финансов ресурс, съобщават от дружеството. Пепелта се влага в бетонови смеси, като повишава якостта им. Клиенти на сливенския ТЕЦ за въглищната пепел са Девня Цимент и бетоновите възли в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Златна Панега. Цената, на която те купуват продукта е 4 лв. за тон.

Макар и ново за България, оползотворяването на летящата пепел от изгорелите въглища на топлоцентралите в строителните материали отдавна се използва от водещите световни икономики. От десетилетия в САЩ с използването на този материал е изграден скоростния път „Айзенхауер” /Чикаго/. Преди 20 години  за изграждането на Дуфиностровния мост в САЩ също е използван бетон, примесен с пепел. Здравината на съоръжението и днес доказва удачното решение на проектантите и строителите на моста. Пепел има и в  кулата „Пикасо” в Мадрид, на пистата на летището Айнховен /Холандия/, дори в тунела под Ламанша.

В Германия до 90% от произвежданата от топлоелектрически централи летяща пепел се влага в производството на бетон, като няма рецепта за марките бетони без влагане на летяща пепел.

Летящите пепели са фини сферични частици, съдържащи силикати, алуминати и железни оксиди. Те добавят пластичност на бетоновата смес, подобряват якостните показатели, намаляват водонепроницаемостта, съкращават сроковете на строителство, осигурява киселиноустойчивост. При производството на  бетонови елементи например специално подготвена пепел може да измести цимента до 70%. При строителните бетони се препоръчва до 25% заместване на цимента.

Бетонът с летящи пепели има различни сфери на приложение, но най-масово се използва при изграждането на бетонни пътни настилки. Доказано е, че при 30% летящи пепели в бетона, устойчивостта на пътя към подземни води се увеличава до 16 пъти, посочват от ТЕЦ - Сливен.

Освен допълнителни приходи, чрез продажбите на пепел въглищния ТЕЦ успява да разреши и екологични проблеми, като вече втора година по този начин той успява да реализира на пазара количествата отпаден продукт от дейността си.