Норвежците от Теленор виждат в българския пазар на мобилни телекомуникационни услуги случай, който вече са разрешавали успешно в Сърбия. Там, след навлизането си на пазара, компанията бързо е спечелила доверието на потребителите и от номер две, вече е оператор номер едно.

На пресконференцията в Осло, която даде тази сутрин Кйел Йонсен, изпълнителен вицепрезидент на компанията и директор за регион Европа, стана ясно, че норвежците смятат да извършат мрежови суап на услугите, които могат да се предлагат през телекомуникационната мрежа на Globul в България.  По този начин те очакват клиентите им да оценят по-високото качество на данните, които ще могат да получат през мобилните си устройства, ползвайки мрежата на оператора. За целта Теленор ще трябва да направи инвестиции, чийто размер все още не се уточнява.



От Теленор очакват, че макар и по-слабо разпространени, смартфоните ще започнат по-бързо да проникват на българския пазар и ще допринесат за ръста на бизнеса на компанията.

 

Йонсен посочи, че макроикономически България стои стабилно на картата на региона и че заради ниския си дълг и курса на лева към еврото в държавата има стабилност и предсказуемост. Според него цикълът на спад в икономическата активност е към края си.

Въпреки това от Теленор очакват, че и през 2013 година приходите на мобилните оператори в страната ще се свият, но това ще бъде края на тренда.

 

 

От Теленор не очакват на българския пазар да се появи четвърти играч на пазара на мобилни телекомуникации, тъй като пазарът е малък.

 

10:42 часа

 

Купувачът на втория по големина GSM оператор в България, норвежката Telenor Group, е един от най-големите мобилни оператори в света с над 148 млн. клиенти. Компанията оперира самостоятелно на 11 пазара, а с помощта на партньори - в още 18 държави по света.

 

Теленор е основана през 1855 година и има над 155 години опит в бизнеса. Първоначално компанията е държавен монопол, който обслужва главно норвежката армия. Чрез иновациите в Telenor Норвегия става първата държава в Европа, която придобива автоматизирана система за мобилна телефония.

През 1994 година компанията се превръща в публична, а през 2000 година е частично приватизирана през фондовата борса в Осло и NASDAQ. След 2006 година норвежката държава притежава 53% от Telenor.

 

През миналата година групата е реализирала приходи от 101.7 млрд. норвежки крони, което се равнява на 26.1794 млрд. лева. В момента 45% от приходите й идват от Азия, 25% - от местния пазар в Норвегия, а 22% са от подразделенията в Европа. Теленор вече е стъпил на пазара в Унгария, Черна гора и Сърбия.

 

За компанията работят 32 хил. души по целия свят.

 

Сделката по покупката на българския GSM оператор Globul от гръцкия му собственик OTE е за 717 млн. евро и включва още прехвърлянето на магазините Germanos. Очаква се новият собственик да влезе официално във владение през третото тримесечие на тази година.

 

Абонатите на Globul в България са 4.5 млн., а пазарният дял на дружеството е 36%. През миналата година Globul и Germanos се реализирали приходи преди данъци в размер съответно на € 378 млн и € 135 млн.

 

Днес от Теленор Груп дават пресконференция по повод на новината в Telenor Group Visitor Centre в Осло, като видео от събитието ще бъде качено на уебсайта на дружеството, който вече приветства България добре дошла в голямото семейство на норвежката компания.