Президентът на САЩ Барак Обама изпрати в Конгреса проекто бюджета за 2013 година, който възлиза на $ 3.8 трлн. Според някои коментари в него има повече политичски популизъм заради предстоящите избори и по-малко икономическа мисъл.

Проектът на Обама предвижда по-високи данъци за богатите, по-големи публични инвестиции в инфраструктурни проекти и спонсорирани от държавата квалификационни курсове за безработните. Във философията, която следва новия бюджет, икономиката на САЩ расте плавно, като едновременно с това се увеличават новоразкритите работни места. Трябва да подсигурим нещата така, че този растеж да продължи, аргументира се президентът на САЩ.

Той категорично ще зачеркне привилегиите, които предшественика му Джордж Буш даде на богатите. Вместо да получават отстъпки за това, че печелят повече от средния американец,  хората, които имат приход от $ 200 или над $ 250 хил. годишно, занапред ще плащат повече на държавата. Индивидуалната ставка се вдига от 35% на 39.6%. Ако съпрузи получават по толкова, тяхната ставка се покачва с допълнителни 3.8% и достига до 43.4% на човек. Домакинствата,  които печелят по $ 1 млн. годишно пък, ще дължат на хазната сума, която възлиза на не по-малко от 30% от получените доходи.

Третирайки дивидентите като приходи от заплати, държавата е планирала да събере $ 206.4 млрд. през следващите 10 години. Общо, чрез новите мерки за облагане на по-богатите американци, Обама планира да събере $ 1.5 трлн. допълнителни данъци.

Корпорациите обаче ще попаднат под друг тип данъчни хватки, като за тях се предвижда по-скоро намаление на ставките, но и елиминиране на вратичките за избягване на данъците. Мениджърите на фондове няма да могат да ползват преференциалните 15% данък върху компенсациите, платени на база представяне на управляваните от тях фондове. Няма да бъдат опрощавани приходите на американските корпорации, реализирани извън границите на страната. Привилегии ще има само за компаниите, които внедряват нови технологии, впускат се в капиталови инвестиции или разкриват нови работни места в САЩ.

Опонентите на Обама смятат, че предложенията на президента са безотговорни. Според тях държавата не трябва да харчи толкова много пари, а да започне да пести повече.