Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър е изразил пред Белия дом намерението си да напусне поста си до края на месеца.

Гайтнър беше намекнал за оставка още в средата на 2011 г., когато се обсъждаше увеличаване на тавана на дълга на САЩ. Тогава президентът Обама го убеди да остане на поста си.

Сега обаче финансовият министър се оказва в същата позиция, след като САЩ достигнаха законово допустимия таван на дълга в края на 2012 г.

Гайтнър е изразил желание да се оттегли в края на януари, независимо дали е постигнато споразумение за увеличаване на максималния праг на дълга, пише Bloomberg.

Очаква се оставката на Гайтнър да засили натиска върху Обама. Засега като следващ финансов министър на САЩ се спряга друг ключов кадър на Обама - Джак Лю. Той е бил управляващ директор в Citigroup от юли 2006 г. до края на 2008 г. и водещ бюджетен експерт както в администрацията на Обама, така и в тази на Бил Клинтън.

Гайтнър е единственият кадър от първоначалния икономически екип на Обама, като изигра важна роля не само при кризата от 2008 г., но и в преговорите за бюджетната сделка на САЩ и предприетите действия по отношение на дълга, припомня агенцията.