Предвижда се поетапно въвеждане на тол система за пътни такси, започвайки от ТИР-овете над 3.5 тона. Това обяви в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тол системата трябва да започне да се въвежда от 2017-2018 г. като по думите на Павлова първоначалната такса ще е 10 стотинки на километър, съобщава Novanews.bg.

Според министъра целта е въвеждане на по-справедлив начин за плащане на ползването на пътищата, като тези, които повече се движат по тях и повече ги рушат, да плащат повече. Ето защо тол таксите първоначално ще бъдат въведени за тежкотоварния трафик.

Плащането на километър ще обхване всички републикански пътища в страната, като ще се започне от магистралите и първокласните пътища, по които се движат тежкотоварни камиони

„Първоначално искаме тол таксите да бъдат въведени за тежкотоварния трафик, а да имаме електронна винетка за автомобилите, за да може да се плаща и по електронен начин, а впоследствие, тогава когато доизградим цялостния магистрален пръстен на страната, тогава вече да се плаща (тол такса - бел. ред.) и от леките коли", обясни регионалният министър.