"За септември безработицата е 10,6%, тогава 349 409 души са били безработните у нас. А през август безработицата е била 10,7%. Евростат и статистиката са на базата на анкетни карти, а при нас идват реално данните за безработицата", обяви пред бТВ министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Икономическата криза е още силна в нашата страна, а пазарът на труда е много динамичен още, все още нямаме ръст на БВП, който на нас ни се иска", каза министърът.

Според него, "когато говорим за доходи, трябва да имаме предвид следното: През последните години се променя профилът на икономиката в нашата страна. Въпреки кризата, в металургията, химията, фармацията, енергетиката си увеличиха заплатите. На базата на колективното трудово договаряне правят по-добри заплати и придобивки за своите хора, там производителността на труда е по-голяма. На базата на по-добрата производителност и конкурентоспособност на компаниите, ще има по-голям ръст в доходите".

Той още отчете, че са направени сериозни реформи през 2010-2011 година в пенсионната система и определи това като основна причина за увеличаването на пенсиите през 2013 година.

Социалният министър посочи, че това повишение ще струва 582 600 млн. лева. С него средната пенсия ще стане 291,98 лева.

Младенов поясни, че то няма да увеличи дефицита в НОИ, "той си остава същият - около 1,9 млрд. лева".