Тойота Мотор корп. увеличи прогнозите си за производство през 2008 година на 9.95 милиона, утвърждавайки позицията си на лидер сред най-печелившите автомобилостроители, съобщи Блумбърг.

Предвижда се продажбите да нараснат с 5 процента спрямо произведените тази година 9.36 млн. автомобила. Предишната прогноза беше за 9.8 млн. коли. Тойота, която е на път да сложи край на 76-годишното първенство на Дженеръл Мотърс по продажби на коли, се нуждае да продаде повече продукция на възникващите пазари, за да достигне целите си като се имат предвид прогнозите за спад на търсенето в САЩ и Япония – двете страни, които представляват най-големият пазар за компанията. Миналата седмица Тойота отвори свой завод в Санкт Петербург и смята да увеличи производството си в Китай през следващата година.

Японският автомобилен гигант спечели чисто 1,64 трилиона йени(около 14 млрд. долара) в края на март в сравнение с Дженерал Мотърс, които загубиха 1,98 млрд. за календарната година. През ноември Дженерал мотърс съобщи за загуба от 39 млрд. долара – рекорд за четиримесечие.

Днес на Токийската борса акциите на Тойота се покачиха с 1.3 процента до близо 6100 йени.

Тойота засилва продажбите и производството си във възникващи пазари като Китай, Русия и Индия, където нарастващите доходи правят автомобилите по-достъпни за повече хора.

Специално в Китай продажбите може да скочат с 43% до 700000 след като корпорацията започва да произвежда „Ярис компакт” в страната. Повече коли ще се продават и на пазарите на Европа, Средния изток и Южна Африка.