Либерализиране на пазара на газа чрез създаване на физическа инфраструктура предвижда правителството през следващите години. Това съобщи в Разград министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той бе на посещение в предприятието за преработка на царевица Амилум-България.

За да е възможно съществуването на свободен газов пазар основното е създаването на физическа инфраструктура – каза министърът на икономиката Трайчо Трайков.

„В България пазарът на еленерегия съществува в известна степен, докато на газ – никак. С мерките които ние предприемаме и които очакваме че ще дадат резултат в следващите 1-2 години, за да е възможно функционирането на свободен пазар, защото теоретично няма пречки той вече да е свободен, но докато имаме само една тръба, от която идва газът и газът идва само е от едно място очевидно няма как да има свободен пазар, затова стъпките към свободен газов пазар са физически връзки със системите на съседните страни най–напреднали са тези с Гърция и с Румъния, работи се по връзката със Сърбия и като проект и идея съществува и връзка с Турция, плюс вече допълнителните възможности за доставка на газ не по тръби, а по други начини, например компресиран газ през Черно море”, каза министърът.

Трайков обяви още, че ако не е било договарянето с Русия, извършено от Румен Овчаров, цената на газа още е щяла да е с 30% по-ниска.

„Доколкото знам г-н Овчаров си е сменил тезата, първо договорът беше хубав, сега вече не е толкова хубав, но е трябвало да стане. От моя гледна точка нито е хубава тази промяна нито е трябвал да стане, така е решил тогавашният министър и тогавашното правителство. Факт е, че ако не беше направена тази промяна, до ден днешен цената на газа, на микса, който продава Булгаргаз, щеше да е с 30% по–ниска”, каза Трайков.

Трайков бе в разградското предприятие за преработка на царевица Амилум-България като част от визитата си във фирми – големи потребители на ток и газ. Похвали представителите на фирмата за инвестиционната им програма, която предвижда разширяване на производства с 50 милиона лев в следващите 2 години.