Инвестиционната програма на НЕК за тази и следващата година е свързана с качество и непрекъсваемост на доставките. Това е новата политика на компанията. Това каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

На въпрос ще има ли санкции за проблемите с електрозахранването по морето, министърът коментира: Санкциите са си санкции, но ако тръгнем по тази логика, в която също има смисъл, това означава санкции назад в годините за всички , които са построили хотели на плажа, които са разрешили това да се случи, които са виновни за облика на нашето Черноморие сега.

По думите на министър Трайков, цената на АЕЦ Белене е около 9 млрд. евро. Ние се надяваме да я свалим, и то чувствително, и това е част от преговорите ни с руската страна, каза той. На въпрос дали предложението към Гърция за участие в АЕЦ Белене е обсъждано и след съвместното заседание на правителствата на двете страни, министърът каза, че предложението не е произнесено за първи път на тази среща и се разговаря при всеки случай, и в неофициален и официален план още от миналата година. Трайков обясни, че потенциално такъв интерес има. Но когато те видят конкретните цифри, които ние предложим, тогава ще вземат и конкретното си решение. Защото интерес по принцип не ни върши работа, обясни министърът.

Горди сме с проекта за туристическа реклама на България, заяви министърът и допълни, че за нея ще бъдат дадени 7.5 милиона лв., които са по европейски проект. Друг проект, който е пак по оперативните програми и който тече в момента, е свързан именно с това - с новия бранд, лого, кратък имидж на България. Той започва есента и също ще бъде част от бъдещите ни усилия, каза министър Трайков.