Има възможност да възстановим инвестиционните възможности на компании, които са подходящи за инвестиции в съответната сфера. Стратегията за приватизацията на ВМЗ е вече почти готова и се очаква да мине през Министерския съвет. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по Нова телевизия, коментирайки дали компанията Boeing ще купи ВМЗ-Сопот.

За да се вземе инвестиционно решение, трябва много повече информация каква ще бъде инвестицията относно ВМЗ, това е един предварителен разговор, поясни още министърът. "Аз непрекъснато разговарям с компании, въпросът е винаги да се намери пресечната точка, защото инвестициите са единственият устойчив начин да се балансира бюджетът, да се намалява бюджетният дефицит и да се стимулира икономическият растеж", коментира още Трайков. В момента американските компании регистрират много добри корпоративни печалби, но се въздържат от инвестиции и са много внимателни по отношение на каквато и да било експанзия, добави икономическият министър, цитиран от БГНЕС.

Когато има възможност да се привлече една инвестиция, трябва да се види първо дали тя е полезна за страната, коментира Трайков по повод евентуалното построяване на писта за "Формула 1" в България. Той е категоричен, че позицията на Бърни Екълстоун е, че от такъв проект не се печели само от билети. Очакваме предложението от инвеститорите, които появяват интерес да предложат оферта за изграждането на писта за "Формула 1" и ако тази оферта е добра за България, ще има такъв проект. Казах, че съм оптимист за проекта, но до момента нямаме предложение на инвеститор с парите, добави още Трайчо Трайков.