Няма начин тази липса от 3 млрд. лева да се компенсира с повишение на цената на тока. Каквито и повишения на цената на тока да има, те не могат да покрият тази дупка, каза в „Здравей, България" по Нова телевизия Трайчо Трайков, бивш енергиен министър, на въпрос ще има ли шоково поскъпване на цената на тока, пише NovaNews.bg

Според него задълженията на Националната електрическа компания, за които се говори, не бяха официално признати. Те ще станат такива, когато НЕК благоволи да публикува официално финансовите си отчети.

По думите му те могат да балансират системата, но натрупаният дефицит трябва да се покрие от друго място. „И да има увеличение на цената на тока, то няма да свърши работа", смята Трйков.

Според него регулаторът не е обяснил защо повишението в цената на тока ще е от 1 октомври. „Защо всичко им е ясно, но мерките ще ги взимат от 1 октомври? Нямам обяснение на това", каза той.

„Потребителят е този, който ще покрие разликата. Ако този дефицит се покрива от сметките, то тогава поскъпването трябва да е колосално", смята Трайков.

Бившия министър посочи, че само за последната година натрупаните задължения на НЕК са много повече, отколкото през последните пет години.