Земеделците дойдоха в София. Площадът пред пред храм-паметника "Александър Невски" осъмна със 170 трактора, заплашително паркирани от около Парламента от протестиращите земеделски производители.

Първите тежки машини започнаха да пристигат в понеделник преди полунощ. На тракторите са закачени лозунги като "Искаме да бъдем европейски фермери".

"Тракторите в сряда трябва да напуснат центъра на столицата. Ние ще спазим законите и подписаното с общината споразумение и ще напуснем пределите на града в определения срок, като инициативният комитет трябва да вземе на 7 декември решение за по-нататъшните ни действия". Това обясни зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

"Ние, земеделците сме в София с машините си, защото 2 години и половина водихме диалог, подписвахме Меморандуми и споразумения. Искахме правила, искахме прозрачност, искахме лоялност, искахме подкрепа. Какво получихме: Неизпълнени обещания, ненаписани правила, незаконни решения и откровени лъжи. 9 дни протестираме вече. 9 дни нямаме решение на проблемите ни" гласи официалната протестна нота на земеделците.

Междувременно стачката в БДЖ продължава вече тринадесети ден. Влаковете и днес спряха движение в 8 часа сутринта.

Следобед дискусиите продължават, като се очаква синдикатите да се срещнат с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, след като отказаха да преговарят с ръководството на БДЖ.

Синдикатите обаче възобновиха диалога с ръководството в Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) за Колективен трудов договор.