Решението на българския парламент за възможното излизане на страната от проекта за газопровод Бургас-Александруполис при всички положения ще бъде нелегитимно.

Това заяви за БИЗНЕС-ТАСС говорителят на компанията "Транснефт", представляваща интересите на Русия в проекта, Игор Дьомин. Днес българското правителство реши да внесе в парламента решение, позволяващо на българската страна да излезе от проекта.

Излизането, на която и да е страна от проекта, се регламентира от два документа, посочи Дьомин, пише БГНЕС.

Договорът на консорциума за строителството на петролопровода предвижда, че напускането е възможно само след завършване на периода на развитие, т.е. след започването на експлоатацията.

Другият документ, уреждащ отношенията между страните, е Виенската конвенция, но нейното действие влиза в сила, ако няма други регламентиращи документи, а такъв е договорът.

Според подписаното междуправителствено споразумение за реализацията на проекта в него Русия получава 51%, а България и Гърция по 24,5%. Общата дължина на тръбата е около 300 км. Проектът ще позволи да се намали натоварването на турските проливи, през които руският и казахски петрол се доставят на световните пазари.