Допълнителното материално стимулиране на служителите на екоминистерството е на база 0,03 на сто ефективност в усвояването на евросредствата, това стана ясно от думите на депутата Георги Андонов от ГЕРБ, който е отправил питане но министъра на околната среда Нона Караджова за бонусите във ведомството за тази и миналата година. Андонов обясни, че е отправил въпроса си, за да подготви анализ за работата на администрацията.

По-рано СДС изнесе информацията от отговора на въпроса на Андонов, че за тази година министерството е предвидило над 3 000 000 лева като допълнително материално стимулиране. То било сключило и 76 граждански договора, 28 от които със свои служители. Договорите били за извършване на специфични дейности, които не са от компетенциите на служителите на ведомството. Ето какво разказа Георги Андонов от ГЕРБ по темата:

Просто ми трябваше отговорът на този въпрос, за да си направя анализа за ефективността на всеки един отделен служител. В частност да съм подготвен за тази реформа, която предстои в държавната администрация.

И колко ефективни са се оказали служителите?

Това, което е описано в междинния доклад за усвояване на евросредствата, и това, което имаме като усвояемост като възможност за усвояване за целия този рамков период, беше около 0,03 процента. Тревожно е като цяло това, което излезе като информация - че наистина има назначени служители, които са част от щатното разпределение на министерството, пък същевременно дават услуги по граждански договори. Това е тревожното. И трябва да се обърнете към госпожа Караджова и да питате откъде е произлязъл този факт.

Обърнахме се към г-жа Караджова.

Министър Нона Караджова не знае точната сума, заделена за коледни бонуси в нейното ведомство. По думите й обаче сумите през тази и миналата година са поне 3 пъти по-малко от предходните години и не са неправомерни.

Във всяка система, не само в Министерството на околната среда и водите, но и във всички институции от много години насам се дават бонуси на служителите. Това е в съответствие с правила, въведени от различни закони за допълнително материално стимулиране в резултат на санкционна и контролна дейност на министерствата - обяви министърът на околната среда и водите.

“През 1997 или през 1998 година се направиха промени в Закона за опазване на околната среда, в съответствие с правилата, въведени тогава по този закон, една много малка част от приходите, които се получават в системата в резултат на наложени глоби и санкции, се използват за допълнително материално стимулиране на служители. Това се прилага от поне 10 години. Със сигурност мога да кажа, че тази и миналата година сумите са поне 3 пъти по-малко от предходните години. В допълнение мога да кажа,че заплатите в Министерството на околната среда и водите са едни от най-ниските“.

По думите на екоминистъра бонусите се определят от директорите на дирекции в зависимост от приноса на служителите.