Нобеловата награда за икономика за 2013 г. беше присъдена на американците Юджийн Фама, Ларс Петер Хансен и Робърт Шилър за техните емпирични анализи на цените на активите, съобщи Шведската кралска академия на науките.

Продажбите на дълг и охлаждането на икономиките се сред феномените, разглеждани от тримата икономисти. Те проучват различните модели за прогнозиране на дългосрочните трендове на цените на акциите и облигациите.

Икономиката е наука, социална наука, но също така и политическа. Много неща в икономиката се определят от поведението на хората, от желанието им да купуват и от страховете им.

Някои Нобелови награди са давани за разглеждането на ефекта от политиката на правителството и социалните норми върху икономиката. Но обикновено отличието се връчва за чисто академични трудове.

През 2008 г. награда беше присъдена на Пол Кругман, който пише критични икономически и политически статии за New York Times.

Причината за наградата обаче беше анализът му на това защо повечето пазари по целия свят предпочитат да внасят продукти от ограничен брой места, където те се произвеждат.

Наградата за икономика не е сред оригиналните награди, създадени през 1895 г. от шведския индустриалец Алфред Нобел в чест на работата на учените по физика, медицина, химия, литература и приносът им за световния мир. Икономиката е добавена като категория през 1969 г. от шведската централна банка.