Относително спокойната тази сутрин обстановка в Триполи беше нарушена по обяд с нови престрелки. Подновени са боевете в западните квартали на либийската столица, съобщи кореспондент на британския телевизионен канал Sky News.

 

От вчерашното ликуване, когато в града влязоха бунтовниците, на практика не е останала и следа, смята кореспондентът.


Бунтовниците твърдят, че продължават да контролират 80 процента от територията на Триполи, но това не може да се провери и всъщност е много малко вероятно.

 

Голяма част от населението на града е вярно на Муамар Кадафи, като това не са само членове на неговото племе.

 

В продължение на десетилетия населението на Триполи беше облагодетелствано за сметка на другите селища в Либия, това просто е градът на Кадафи.

 

През изминалата нощ части на бунтовниците са се изтеглили от столицата, тъй като било опасно да остават е нея, като в резултат главният площад отново е под контрола на правителството.

 

Преходният национален съвет обясни появата на сина на Кадафи Сейф ал Ислам по улиците на Триполи с фалшификация. Според съвета записът е бил направен преди време и сега бил показан, за да предизвика объркване сред либийския народ.

 

Но остава фактът, че на територията на Кадафи бунтовниците губят най-важното си предимство, подкрепата на местното население.

 

А самолетите на НАТО, които на практика извоюваха победата над режима в Либия са безполезни. Тяхното използване би означавало хиляди цивилни жертви.

 

В същото време турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви днес на пресконференция в Бенгази, че военната операция на НАТО в Либия ще продължи, докато не бъде установена пълна сигурност, предаде Reuters.

 

Турция беше против санкциите срещу Либия и против намесата на НАТО след избухването на бунтовете срещу Кадафи през февруари. През май обаче Анкара призова Кадафи да се оттегли от властта и призна ПНС за "легитимен представител на либийския народ".

 

Последният път, когато Анкара обърна така рязко политиката си, беше по време на първата война в Ирак, когато Турция получи от САЩ статут на първостепенен търговски партньор, инвестиции и облекчения за износа и на платове.

 

Давутоглу каза, че е говорил вчера с американския държавен секретар Хилари Клинтън и с още 10 министри на външните работи от страните от Международната контактна група за Либия, за да обсъдят политическата, икономическата и военната подкрепа за Либия в преходния период.


Той подчерта, че трябва да бъде изградена демократична и свободна Либия и че целостта на страната трябва да бъде запазена, като допълни, че Турция ще продължи своите усилия за осигуряване на международно признание на Преходния национален съвет.