Трусовете на финансовите пазари показаха, че международната финансова система е с „голяма и неподозирана слабост”. Това заяви президентът на Европейската централна банка /ЕЦБ/Жан-Клод Трише на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.

Разпростирането на трусовете и в сектори на пазарите, които не бяха свързани с високорисковото ипотечно кредитиране, показа неподозирана уязвимост на системата, коментира Трише. Той припомни, че трусовете на финансовата система са били "световни" и единствено един "световен отговор" може да бъде адекватен. Убедени сме, че е необходима тясна връзка между властите за банков надзор и централните банки, допълни Трише.

На форума на ОИСР стана ясно, че организацията прогнозира инфлацията в еврозоната да бъде рекордно висока – 3.4 % - заради скъпата енергия и повишаващите се цени на храните на фона на слабия растеж. В доклада си ОИСР отбелязва, че никога равнището на инфлацията в еврозоната не е било толкова високо от създаването на единната валута през 1999 година. Трябва да се върнем чак към 1993 година, за да намерим по-високо равнище на инфлацията в страните, които днес са въвели еврото, отбеляза Дейвид Търнър.

В същото време ОИСР преразгледа към спад прогноза си за растежа в еврозоната от 1.9 % до 1.7 % за 2008 година. За идната година корекцията е още по-голяма - ОИСР очаква растеж в еврозоната от 1.4 на сто през 2009 година в сравнение с предишната прогноза от 2 %.