Какъв първи ден на поста! Още с прекрачването на прага на Европейската централна банка в качеството му на неин президент, Марио Драги бе посрещнат от ефекта на преоткритата гръцка демокрация. Рязко пропадане на обединената валута, срив на пазаратие, разколебано доверие в спасителния план за стабилизиране на еврозоната. Но и едва ли Драги е очаквал, че във вихара на криза като тази ще му е спокойно на новия пост.

Смяната на властта в Европейската централна банка се извършва точно днес. Досегашният й президент Жан- Клод Трише сдава поста след 4 години на върха на втората най-влиятелна централна банка в света след Федералния резерв. Наследникът му Марио Драги бе гуверньор на централната банка на Италия от 2005 година. Занапред от него ще зависи ЕЦБ да остане независима институция, която да гарантира стабилност.

И ако инвеститорите вече бяха свикнали да разгадават думите на Трише и до толкова свикнаха с него, че успешно предсказваха действията му, то какво ще прави наследникът Драги е под въпрос. На първо място пазарите биха искали да знаят дали ще продължи програмата по изкупуване на активи и в какъв обем ще са покупките. Въпросът е важен за тях, тъй като през последния месец ЕЦБ значително ограничи изкупуването на държавни облигации, с което оказваше влияние най-вече върху лихвите на испанските, италианските, ирландските и гръцките облигации.  

Друг въпрос е дали Драги ще понижи основната лихва на ЕЦБ. Основания за това даде високата инфлация от 3%, отчетена в еврозоната през септември, при заложен таван от 2%. Така само четири месеца след като лихвата бе вдигната на 1.5%, има основания за нейната корекция.

Според финансистите, които познават Драги достатъчно добре, той няма да изненада света с нещо по-различно от Трише. Той обаче имаше резерви по отношение на ролята, в която ЕЦБ бе вкарана като основен участник в спасителния план за излизане от дълговата криза. С конструирането на Европейския план за финансова стабилност и с увеличаването на ресурса му до € 1 трлн., централната банка е вече включена в спасителната операция.

Марио Драги е кадър на Технически университет в Масачузетс, където е завършил и Бен Бернанке. Има безукорна репутация на икономист със солидна академична подготовка. Като възможен негатив се възприема работата му в Goldman Sachs Group Inc. през 2002 -2005 година. Именно тогава в Goldman са правили суапове за прикриване на гръцкия дълг.