Окончателното увеличение на вноската за пенсия, сроковете за нарастване на осигурителния стаж и на възрастта за пенсия, както и периодите, върху които ще се изчисляват обезщетенията за безработица и майчинство – всички тези мерки ще бъдат обсъдени днес от правителство, работодатели и синдикати в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). В последната си позиция работодателските организации заявиха, че са склонни да обсъждат вдигане на осигуровките с 2 процента, ако правителството изпълни пет условия. От своя страна синдикатите потвърдиха подкрепата си за увеличение на осигуровките с 2 процента от януари догодина и заявиха, че приемат като нужен компромис нарастването на стажа за всички категории да започне от началото на 2015 година.

Работодателите ще седнат да преговарят за вдигане на осигуровките, само ако им се гарантира изпълнението на поставените пет условия. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България ги изброи: „Реформата в здравеопазването, важно е съотношението 50 на 50 на осигуровките, важно е спирането на внасяне във фонд за гарантиране на вземанията на работници и служители, важно е връщане на болничните по стария начин на плащане, а не както сега – първите дни от работодателя, и е много важно държавата да започне да осигурява за сметка на бюджетите на съответните ведомства своите служители, които са срамно пенсиониране. Защото в момента осигуровките, които държавата плаща, не съответстват на пенсиите, които получават тези служители при ранно пенсиониране”.

КНСБ не приема изравняването на осигурителната тежест между работник и работодател, но по всички останали предложения е в готовност за дебат. Няма да отстъпим и от основните си искания, заяви вицепрезидентът Пламен Димитров: „Ние няма да отстъпим от това, че пенсионната система, но и цялото държавно обществено осигуряване, тоест всички фондове, трябва в най-скоро време като първа и основна мярка да бъдат балансирани. Колко пари трябват за това, колко ще бъде вноската – колкото трябват, толкова! Тук не е въпрос на политически пазарлък, въпрос е на стабилност на системите, за да може всички ние да си получаваме обезщетенията, когато се разболеем или когато станем майки или пенсионери”.

Миналата седмица стана ясно, че окончателните и нови промени в кодекса за социално осигуряване трябва да бъдат внесени за гласуване до 19 октомври.