Тройката международни кредитори на Кипър смекчи условията по спасителния план за островната държава, като й дава малко повече време да постигне целите си за намаляване на дефицита, съобщава Уолстрийт Джърнъл, позовавайки се на проектодокумент.

ЕС, ЕЦБ и МВФ вече дават на Кипър срок до 2017 г. да постигне първичен излишък (извън обслужването на дълга) от 4% от БВП вместо до 2016 г., както беше предвидено първоначално, съобщава изданието.

"Връщането в ред на публичните финанси за стабилизиране на икономиката и възстановяване на доверието на гражданите и на чуждестранните инвеститори в икономическите перспективи на Кипър в дългосрочен план е приоритет", счита Тройката в документ, с който американското икономическо издание разполага, пише БГНЕС.

Кипър постигна споразумение с кредиторите от Тройката (ЕС, МВФ и ЕЦБ) в нощта на 24 срещу 25 март за план за помощ, предвиждащ кредит от 10 милиарда евро за Никозия в замяна на драстични мерки като поставяне във фалит на втората по големина банка в страната Лаики банк (Народната банка).

Кипърските власти приеха също така данък върху депозитите над 100 000 евро на Банк ъв Сайпръс, структурни реформи, приватизация на предприятия и увеличаване на корпоративния данък от 10 на 12,5%.