Днес в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ ще бъде даден официален старт на приема на роекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. /ПРСР/, съобщиха от ведомството.

Официален старт на приема ще дадат днес от 11.30 ч. в МЗХ министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие”- Разплащателна агенция Калина Илиева, уточняват от министерството.

Още в началото на април от Държавен фонд „Земеделие” съобщиха, че ще стартира приемът на проекти по програмата. До освобождаване на бюджет заради отхвърлени проекти затворена ще остане единствено Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" от програмата. По всички останали мерки проекти ще се приемат и обработват по график, който беше утвърден от Управляващия орган на ПРСР – Дирекция „Развитие на селските райони” в Министерството на земеделието и храните.

По мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” с проекти от юни ще може да се кандидатства и за инвестиции, за които е договорено финансиране по линия на Европейски план за икономическо възстановяване /ЕПИВ/.