Бавният напредък в ключовите реформи по-скоро отлага, отколкото заличава интереса към инвестиции в Турция, пише Ройтерс. Ниската инфлация и високият икономически растеж в южната ни съседка я превръщат във водеща инвестиционна цел на фондовите мениджъри.

След като турският икономически министър заяви, че фискалните реформи, целящи съкращаване на бюджетните дефицити и държавния дълг, няма да бъдат въведени и през следващата година, турските акции и облигации поевтиняха до триседмично дъно. Въпреки това през тази година те са сред най-добре представящите се активи на развиващите се пазари.

Решението на турското правителство е разбираемо, тъй като през юли 2011 г. предстоят избори. Но чуждестранните инвеститори, които по някои оценки са собственици на 70% от турския фондов пазар, вече изказват притеснения за състоянието на държавните финанси, което застрашава стабилността на икономиката. Твърди се, че прекомерната задлъжнялост на държавата отклонява средствата от частните проекти.

Въпреки това, за мнозина Турция остава привлекателна инвестиционна възможност. През последните седмици турските борси регистрираха рекордни курсове. Най-силен е интересът от страна на банките, тъй като потребителското кредитиране в страната се запазва силно.

Също така, действителният инвестиционен рейтинг на Турция се оценява като по-висок от преценката на рейтинговите агенции: Ba2 от Moody's, BB от S&P, или две степени под инвестиционния рейтинг, BB+ от Fitch. Отдавна се очаква Турция да получи инвестиционен рейтинг.

Дори и провалените преговори с Международния валутен фонд по-рано тази година не попречиха на инвеститорския интерес. Напротив, засиленият интерес към турските активи напоследък се отдава на факта, че инвеститорите са преценили Турция като подготвена да води силна, самостоятелна фискална политика, независимо от МВФ.

Икономическият възход на Турция започна около 2002 г. с идването на партията АК на власт, която се позлваше от подкрепата на МВФ. Днес хиперинфлацията е вече забравена /между 1999 и 2001 г. средният годишен ръст на цените достигна 122%/ и за 2010 г. се очаква индексът на цените да нарасне с 7.5%. Независимо от притесненията за бюджетната политика, макроикономическата ситуация в Турция днес се преценява като отлична.