В следващите две години Турция се кани да построи 7 нови летища. Държавният директорат по въздушния транспорт е обсъдил развоя на проектите по време на семинар в Анталия.

Още в края на тази година ще бъдат завършени 4 от новите летища, за които е била направена инвестиция от 550 млн. турски лири. Това са летищата Hakkari-Yüksekova, Şırnak-Cizre, Bingöl и Iğdır, които в момента са в процес на строителство. Останалите три аеропорта ще обслужват пътниците от Мерсин, Адана и Афион.

Мащабният проект цели да развие гражданския транспорт в страната, като разбира се акцентът пада и върху възможностите за посрещане на туристи от чужбина. През тази година се очаква, че през турските летища ще преминат 120 млн. пътници.

Прогнозата изглежда реалистична с оглед и на отпадналите визови ограничения за гражданите на Русия, които вече могат да почиват в турските курорти без да харчат допълнителни средства и време за издаването на документ за пребиваване в страната.

Само за това лято очакванията на туроператорите са за 20% ръст на руските туристи, като към момента хотелите отчитат 40% повече записвания, отколкото през същия период на миналата година. Today's Zaman