Обвързващата оферта на Turkcell да придобие 94% дял в България, Vivacom ще окаже натиск върху рейтинга на компанията, предупреди агенция Fitch.

 

От рейтинговата агенция обявиха това малко след като бордът на директорите на турския телекомуникационен оператор реши да направи обвързваща оферта за придобиване на 93.99% дял в българската компания.

 

Turkcell Iletisim Hizmetleri е най-голямата турска компания за мобилни телефони, като към момента Fitch й дава дългосрочен кредитен рейтинг "BBB-".

 

Очаква се офертата за Vivacom да е на стойност около 1.4 млрд. долара. Според Fitch "изтичането на парични средства, свързано с придобиването на предприятието ще окаже натиск върху кредитния профил" на Turkcell.

 

Засега турската компания се очертава като фаворит за покупката на БТК, съобщи "Труд". Morgan Stanley, консултант по продажбата на Vivacom е започнал преговори с потенциалните купувачи на в Лондон.

 

Офертата на турската компания е за плащане в брой, въпреки че е по-ниска от тези на други кандидати. Това дава голямо предимство на Turkcell, тъй като дълговете на БТК възлизат на 1.65 млрд. евро.

 

Другите кандидати за закупуване на компанията включват Корпоративна търговска банка съвместно с руския фонд VTB Capital, испанската инвестиционна компания Памплона, както и бившият собственик на БТК Тор Бьорголфсон.