Представители на туристическия бранш се обявиха против отпадането на забраната за пушене на закрито. Това стана ясно от позицията изразена от председателя на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов, който е и представител на Националния борд по туризъм.

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова посочи в кулоарите на парламента, че членуващите в Националния борд по туризъм 176 организации са категорични в позицията си, че Народното събрание не трябва да отменя тоталната забрана за пушене в закритите обществени места.

Румен Драганов изтъкна, че България има подписани външнотърговски договори с чуждестранни туроператори с обем 4,8 млн. почивки за догодина, което включва предстоящия зимен сезон и летния сезон през 2014-а. Договорите се сключват далеч преди настъпването на съответния сезон. Драганов обясни, че при евентуално либерализиране на режима за пушене, в проектозакона е записано, че туроператорите и хотелиерите трябва да предупредят своите клиенти във всички писмени материали. Той е категоричен, че не е възможно това да бъде направено.

Директорът на Института за анализи и прогнози в туризма посочи, че България се продава от 320 големи европейски и световни туроператора в над 32 000 туристически агенции.

Пълната забрана за пушене на закрито влезе в села от 1 юни миналата година. Вече бе направен опит да се върне старият режим в заведенията със зали за пушачи и непушачи, но той претърпя неуспех.