Трябва да има национален регламент за оказването на сексуални услуги, каза председателят на Варненската туристическа камара Марин Нешков в дискусия, посветена на употребата на алкохол, секс и опиати от чуждестранните туристи. 

Мнението му подкрепиха и другите участници в разговора. Директорът на туристическия колеж в града Стоян Маринов посочи, че през отминалото лято в "Златни пясъци" са отседнали около 500 000 туристи, половината от които в младежка възраст. 

По изчисления на експертите всеки от младежите е похарчил при престоя си поне по 100 евро за алкохол, а тези, които ползват опиати - и още толкова пари за тях. 

Неофициално се знае, че хотелите вземат такси за "вкарване" на проститутка от гостите, посочи Маринов. По думите му сумите варират между 30 и 50 лева според категорията на хотела. 

Отделно клиентът плаща на проститутката. Грубите изчисления сочат, че за всички тези забавления през лятото само в комплекса "Златни пясъци" са се "завъртели" около 75 милиона евро, но съвсем малка част от тези пари са били обложени с данъци, коментираха специалистите. 

Заплахите от т. нар. АСО /алкохол, секс, опиати/-туризъм са сериозни, посочи Маринов. По думите му това отблъсква по-възрастните чужденци, свива се сериозно търсенето на музеи и екскурзии, нараства рискът от криминални прояви, а качествените обслужващи български кадри бягат в чужбина, тъй като там могат да работят спокойно. 

Проституцията в България е била регламентирана до 1918 година, посочи Маринов. Той отбеляза, че има редица европейски държави, включително основните ни конкурентни дестинации - Турция и Гърция, които имат закони за секс-услугите. 

Кметът на Варна Кирил Йорданов коментира, че в момента режимът в страната е лицемерен - проституцията уж е забранена, но има голямо предлагане на такива услуги. 

По думите му държавата трябва да заеме ясна позиция. Ако има забрана, тя трябва да се спазва, а нарушителите да се наказват, ако няма да има забрана - да се приеме закон, който да регламентира правилата, обобщи Йорданов. /БТА/