Турската IKEA си навлече гнева на единия от най-големите профсъюзи в страната KOOP-İŞ, пише Today's Zaman. Според активистите в него компанията пречи на създаването на синдикална организация, която да отстоява правата на работещите там 2 000 души. Профсъюзната организация е член на международна мрежа, която представлява правата на 20 млн. работници в 150 страни.

В медийно изявление президентът на KOOP-İŞ Еюр Алемдар е категоричен, че организацията ще продължи с кампанията си срещу IKEA докато тя не преустанови да заплашва и уволнява работници. Синдикатът иска също да бъде  подписано споразумение за създаване на синдикална структура в IKEA.

От своя страна изпълнителният директор на IKEA в Турция Фуат Аталай многократно е заявявал, че компанията не пречи на служителите да създават организации. Според него профсъюзът прави безпочвена пропаганда, тиражирайки неистини.

Той посочва, че компанията предлага два почивни дни в седмицата на работниците си, заплаща извънредно положения труд и че в нея има 37 избрани от работниците представители, които са оторизирани да издигат исканията на работниците пред ръководството на IKEA.

IKEA в Турция е независима от шведската компания - майка. Въпреки това глобалният мениджмънт на IKEA е призован да вземе отношение по спора с профсъюзите, който тлее вече втора година. Оказва се, че Турция е единствената от 43 държави, в които IKEA присъства, където служителите нямат синдикална защита.

От KOOP-İŞ са дали на дружеството срок до 29 декември, в който да бъде подготвено споразумение за създаването на профсъюзна организация в IKEA Турция, след което ще бъдат свикани протести. Сред исканията на работниците има такова за стартова заплата в компания ат 1 200 турски лири, бонуси върху заплатите и компенсации за храна и облекло.