Турският телекомуникационен оператор Turkcell може да подаде оферта за Vivacom, оценявайки българската фирма на около 1.4 милиарда долара, съобщава Bloomberg.

 

Офертата ще бъде обсъдена от борда на Turkcell още през тази седмица. Въпреки че мениджърите на Turkcell искат Vivacom, сделката ще се нуждае от одобрението на управителния съвет на дружеството, който в миналото вече е блокирал предложенията за поглъщане на българската компания.

 

Turkcell оценява потенциалните инвестиции в чужбина, включително и евентуална оферта за Vivacom, но няма решение за оферта, заявиха от компанията в доклад до Истанбулската фондова борса на 1 март.

 

В същото време VTB Capital, еден от трите стратегически поделения на руската VTB Group, също обмисля придобиване на Vivacom, в съдружие с Корпоративна търговска банка, заяви вчера главният изпълнителен директор на фонда Атанас Бостанджиев.

 

Вече има три обвързващи оферти за българския телекомуникационен оператор, по данни на в-к Капитал. Те са подадени от исландския милиардер Тор Бьорголфсон, който контролираше Vivacom между 2005 и 2007 г, Панос Германос, основател на гръцката компания за търговия на дребно с комуникационни продукти и услуги – Germanos и от Pamplona Capital Management, базирана във Великобритания частен инвестиционен фонд.

 

Последната цена на книжата на Българската телекомуникационна компания, която заедно с мобилния оператор Вивател формира дружество под общото търговско име Vivacom, е 4.50 лв. За изминалия месец акциите на БТК са поскъпнали с 8.89%.