Външните министри на Унгария, Сърбия, Македония и Гърция ще подпишат през есента меморандум за строителството на газопровод от Турция до Австрия, съобщава "Ведомости".

Очаква се срещата да се проведе през септември, планира се решение за подготовката на техническа и икономическа обосновка на проекта, потвърди представител на унгарската газова компания FGSZ, която ще отговаря за строителството на тръбата на територията на Унгария. Газопроводът е наречен Tesla, а първото заседание на работната група по проекта вече се състоя на 25 юли, съобщи представител на министерството на външните работи на Унгария.

Проектът е внесен за разглеждане в Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ /ENTSOG/, за да може той да получи статут на такъв с обществено значение. Представител на ENTSOG потвърди това.

Предвижда се газопроводът Tesla да бъде пуснат в експлоатация през 2019 г. Неговата мощност ще бъде 27 милиарда куб.м., а дължината 1300-1400 км. Предварителната стойност 4-5 милиарда евро.

Окончателното инвестиционно решение се планира да бъде взето през първото тримесечие на 2016 г., а строителството да започне през първото тримесечие на 2017 г.

От територията на Гърция също така може да бъде построено отклонение за Италия, в такъв случай капацитетът на гръцкия участък от тръбата може да достигне 42 милиарда куб.м.

Така в Италия по Tesla могат да се доставят 15 милиарда куб. м. природен газ годишно. Източник, близък до гръцката страна в преговорите, твърди, че правителството в Атина е заинтересувано от удължаването на "Турски поток" до Италия. По-рано за подобна възможност говори и президентът на "Газпром" Алексей Милер.

Планира се, че Tesla да получава газ не само от "Турски поток", но и от газопровода TANAP, посочват от външното министерство на Унгария, като тръбите ще могат да работят и в реверсивен режим.

Tesla, за разлика от "Южен поток" ще отговаря на всички изисквания на Третия енергиен пакет, статутът на проект с обществено значение пък ще позволи изграждането му да бъде финансирано частично от европейските структурни фондове.

Основният проблем за Tesla е намирането на частни инвеститори. В този смисъл разрешаването на гръцката криза е от ключово значение за изграждането на газопровода.

Другият проблем е политическата ситуация в Турция. Страната се готви за предсрочни избори и ако новото правителство не пожелае да се включи в изграждането на "Турски поток", Газпром ще бъде принуден да продължи с транзита на газ през Украйна. Турция има избори, тъй като лесно може да получи достъп до синьо гориво от Иран или Каспийско море.

Газопроводът Tesla има и конкурент. Това е словашкият проект Eastring, чиито маршрут е планиран да минава през Румъния и България.