"Турски поток" все повече прилича на „Южен поток", според руския вестник "Комерсант".

 

На фона на съмненията на потенциалните европейски съюзници на Русия за проекта "Турски поток" в неговите перспективи, "Газпром" въвежда в преговорите последния и най-ефективния инструмент - финансовия.

 

Гигантът, който досега отказваше участие в строителството на наземния участък от газопровода, промени позицията си, предлагайки такъв формат най-малкото на Гърция. Именно по тази схема се планираше строителството на предшественика на "Турски поток" - "Южен поток".

 

Атина разчита "Турският поток" да я превърне в енергиен център. В петък след срещата на директора на "Газпром" Алексей Милер с министъра на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис компанията съобщи, че е готова да разгледа варианти на участие в строителството на продължението на газопровода „Турски поток" в Гърция при "взаимноизгодни условия". Стойността на строителството на участъка се оценява на 2 млрд. евро.

 

Атина разчита да получи от Русия държавен кредит, а връщането му трябваше да става за сметка на транзита на руски газ. Москва не се съгласява и дори признава, че отделянето на такъв заем е технически трудно - заместник министърът на финансите Сергей Строчак миналата седмица отбеляза, че ЕС като най-голям кредитор на Гърция, може да "заложи бариери" на пътя на привличането на финансиране от други източници. Не се уточнява каква част от финансирането може да поеме "Газпром". /Фокус/