Най-големият турски мобилен оператор Turkcell, един от кандидат-купувачите за българската компания Vivacom, е парализиран от спорове между акционерите, пише The Economist.

 

По принцип Turkcell процъфтява. Това е най-големият мобилен оператор на Турция, които обслужват 35 милиона абонати и има достъп до други тридесет милиона чрез миноритарни участия в чуждестранни компании. Годишните приходи на компанията възлизат на 10 милиарда турски лири ($ 5.6 млрд.), а пазарната й капитализация е 10.7 милиарда щатски долара.

 

Акциите на дружеството се търгуват в Ню Йорк и в Истанбул. И всички тези цифри вероятно ще нарастват. През изминалата година Турция добави повече от 3.5 млн. нови мобилни абонати, но въпреки това проникването на мобилните комуникации в Турция е само 89%, далеч от средното за ЕС, което възлиза на 126% (т.е. има повече телефони отколкото са хората).

 

В момента обаче компанията е парализирана от акционерен спор. Миноритарните акционери твърдят, че са били игнорирани при вземането на управленските решения, което се случва твърде често в Турция.

 

Вторият по богатство човек в южната ни съседка, Мехмет Емин Карамехмет се бори да запази контрола си над компанията, на която е и основател. Неговата фирма Cukurova Holding е изправена срещу останалите два големи акционери в Turkcell - скандинавския оператор TeliaSonera и руската Altimo, дъщерно дружество на инвестиционната компания Алфа груп.

 

В резултат всички важни решения са блокирани. Акционерите на Turkcell, все още не са получили дивидент за 2010 г. Две извънредни общи събрани приключиха с фиаското миналата година. Всеки голям акционер има две места в седемчленния борд на компанията, но за квалифицирано мнозинство са необходими пет гласа.

 

През октомври Турция наложи ново изискване за големите компании, което по-късно беше наложено на всички местни борсово-търгувани дружества - най-малко една трета от членовете на борда трябва да бъдат независими.

Крайният срок за въвеждане на регулацията е края на юни. Досега обаче Turkcell дори не е успял да изготви проект за нов устав.

 

Забавянето работи в полза на Карамехмет, който чрез свързани компании държи 51% от мобилния оператор. Присъединяването на двама независими директори може да отслаби способността му да блокира решения на борда.