Излъчването на ТВ7 на цифровия мултиплекс временно е ограничено, потвърдиха пред "Капитал" от "НУРТС диджитъл".  Програмата на канала не се излъчва на цифровата платформа от миналия петък - 11 декември.

"Мярката се налага поради системно нарушаване на договора между двете дружества от страна на "ТВ Седем" ЕАД", обясниха от НУРТС. От компанията уточняват, че са готови да възстановят излъчването веднага след като TV7 изпълни договорните си задължения. Пред "Капитал" изпълнителния директор на TV7 Кирил Благоев обясни, че в момента се водят преговори с НУРТС за преодоляване на проблема. 

Въпреки че от НУРТС не назовават директно в какво се изразява "неизпълнение на договорните задължения", очевидно става дума за неплащане на таксата за излъчване. Каквото и да се споразумеят двете страни, телевизията ще трябва да намери солиден финансов ресурс, за да си плати таксата за цифрово ефирно излъчване. Информацията колко плаща TV7 на НУРТС, за да я излъчва, е търговска тайна и въпрос на договаряне. Според източници на "Капитал" една от големите телевизии например плаща на "НУРТС диджитъл" около 15 млн. лв. годишно за излъчване на три програми, при положение че преди за аналогово разпространение на една такава е давала малко над една трета от тази сума. Друг играч на пазара пък си е договорил такса от 8 млн. лв. годишно.

TV7 и News7 договаряха таксите си  с НУРТС, докато трите компании бяха свързани с Цветан Василев.  "НУРТС България" се върна в структурата на БТК през юли, а доскоро работеше на загуба основно заради неуспешния процес на цифровизация на телевизионния ефир. За цялата 2014 г. "НУРТС България" отчете загуба от 34.5 млн. лева при приходи от 33.5 млн. лева, а към септември е на минус от над 7 млн. лв.

От години TV7 е в затруднено финансово положение, след като скритият й собственик и бивш мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев оттегли финансовата си подкрепа за медията. Така тя влезе в спиралата на несъстоятелността, а техниката на ТВ7 нееднократно бе обявявана за продан от синдиците на КТБ.

Усилията на КТБ чрез нейните квестори и синдици да събере вземанията си по отпуснатите кредити на ТV7 всъщност имат близо едногодишна история. От 13 януари заемът бе обявен за предсрочно изискуем. TV7 и едноличният й собственик - кипърската офшорна компания "Краун медия", дължат 290 млн. лв. на КТБ.

В края на август част от сградата на столичния бул. "Цар Борис III", в която се помещава ТV7, беше обявена за продан заради дългове.

TV7 и News7 имат издадени цифрови лицензи за 15 години. До днес нито един от двата канала не е подавал искане до Съвета за електронни медии за прекратяване на цифровия лиценз.

Свалянето на News7, а сега и на TV7 от цифровата мрежа оголва всички недостатъци на закона.