Телевизионната програма на TV7, Супер7 и News7 (доскоро ББТ) ще бъде преустановено за абонатите на кабелния оператор Близу. За това съобщават от компанията, като обясняват, че причината за промяната е възникнал търговски спор по подновяването на договора за разпространение на съдържание. Това е вторият голям скандал в бранша след като bTV и Булсатком водиха продължителни преговори включително с нападки по медиите.

 

В корпоративно съобщение, публикувано на сайта на кабелния оператор, от ръководството на Близу Медиа енд Броудбенд ЕАД обясняват, че медийната групировка е поискала десетократно по-високи цени за излъчването на тяхна продукция. "Подобно увеличение е в пъти повече от приетите норми за индустрията и би довело до увеличение на цените към клиентите на Близу", обясняват от кабелния оператор.

 

Той е предложил четирикратно увеличение на плащаните по стария договор суми, но от TV7 не са склонили на офертата. Тъй като старият договор между двете страни е изтекъл през 2012 година, а подписването на нов е под въпрос заради липса на съгласие, Близу е принуден да преустанови излъчването на трите канала.

 

"Преговорите продължават и се надяваме да подновим излъчването на ТВ7 в най-скоро време", заявяват от кабелния оператор.

 

Позицията на TV7 обаче е, че преговори въобще не е имало, че медийната групировка е била изправена пред свършен факт и е жертва на кабелния оператор. Николай Бареков, изпълнителен директор на телевизията заяви пред DarikFinance.bg, че: "в момента (TV7) е неудобна телевизия. Нашите рейтинги се покачиха драстично", "медийната общност като цяло трябва да реагира".

 

Бареков обясни, че представляваната от него групировка е искала в новия договор телевизиите да получават отчисления на база брой абонати на Близу, но в замяна на това са получили твърда сума общо за трите телевизионни програми. Любопитен момент в спора между двете страни е, че TV7 придоби права за излъчване на двубоите от българското футболно първенство, което може би е била причината за поисканата актуализация на паричните плащания. Въпреки това обстоятелство TV7 е ефирна телевизия и кабелният оператор има основание да поиска да не заплаща за разпространението й. От медийната групировка обаче предлагат телевизията само с пакет с другите две Супер7 и News7, с което поставят пред сложен казус Близу.

 

Ако кабелният оператор започне да заплаща за излъчването на телевизия, която абонатите могат да хващат и безплатно със стайна антена на домашния си телевизор, то подобни претенции биха могли да предявят и други телевизии, като например NovaTV, bTV и БНТ.

 

Според специалисти в бранша ситуацията на пазара трябва да се запази такава, каквато е в момента и кабелните оператори да не бъдат принуждавани да заплащат за разпространение на медийно съдържание, което може да се гледа и безплатно от потребителите. Тоест операторите да заплащат за специализираните канали на медийните компании, но не и за ефирните. Право на медиите е обаче да предлагат продукта си по начин, който защитава техните интереси най-добре.

 

За да компенсира абонатите си след спирането на трите програми, Близу ще включи нови програми за гледане. Ако сред потребителите има такива, които се чувстват ощетени от отсъствието на ТВ7, Супер7 и News7, те не могат да се позоват на това като на причина за предсрочно прекратяване на договора си с кабелния оператор. По силата на новия Закон за потребителите за вбъдеще клиентите ще бъдат защитени срещу подобни случаи.

 

Това ще стане, като се въведе изискване към кабелните оператори да посочват не само броя на програмите, които клиентът купува, сключвайки договор с тях, но и поименно да се изброят предлаганите канали. Така ако потребителят се почувства ощетен от промяната на пакета с програми, то той може да прекрати договора си без да дължи обезщетение и/или неустойка, като отправи едномесечно писмено предизвестие до кабелния си оператор. Това обаче ще важи за новите договори между клиентите и кабелните оператори и не може да влезе в сила със задна дата.

 

Новият закон, който според бранша отваря вратичка за национализация на кабелните оператори и прокарва практики от северно-корейския модел на регулиране на бизнеса, бе гласуван в един от последните дни на 41-вото Народно събрание и трябва да влезе в сила от тази седмица.