Реформите в глобалния финансов сектор изостават от начертания график, притеснени са регулаторните власти от Финансовия стабилизационен борд Financial Stability Board), съобщава Financial Times. Фондът е международна организация, осъществяваща надзор над отделните държави и е разположен в Базел, Швейцария. Негов председател е гуверньорът на канадската централна банка Марк Карни.

Финансовия стабилизационен борд се опитва да наложи на банковата индустрия да приеме стандартите на Базел III, но към момента по-малко от една трета от банките са готови да преминат към новите стандарти навреме. Това е причината, поради която фондът е готов да отпусне още време на институциите, особено на онези от тях, които се възприемат като "твърде големи, за да фалират".

Въпреки че от 28 големи банки бе изискано да вдигнат капиталовата си адекватност, много от тях ще посрещнат края на 2012 година неподготвени да изпълнят задачата. Тъй като те създават систематичен риск за глобалните финанси, тези банки ще получат допълнително шест месеца за изпълняване на изискванията, става ясно от публикацията на Financial Times.

Само осем от 27-те големи банки са спазили в срок процедурата по преминаване към Базел III - стандартите. Председателят на Финансовия стабилизационен борд Марк Карни е цитиран да казва: "Оставащата работа е значителна и е от решаващо значение всички юрисдикции да удвоят усилията си, за да приемат необходимите законови промени, които да направят възможно преминаването към новата система на Базел III". Той пише това в писмо до лидерите на Г-20, които провеждат среща в Мексико.

В същото писмо Карин изброява предприетите мерки, за да не се допусне повторение на финансовата криза от 2008 година. Сред тях са усилията по намаляване на риска при търговия с деривативи на извън регулирания пазар и заплахите, които създава "сенчестото банкиране" за света. Това са финансовите институции, които раздават заеми, но не приемат депозити, пише в писмото на Карни.

Очаква се по-късно този месец Финансовия стабилизационен борд да обяви нова серио от мерки, които да доведат до намаление на риска от сенчесто банкиране и които ще засегнат дейността на паричните пазари.