Търговията с емисии на парникови газове е достигнала рекордния оборот от $ 176 млрд. през 2011 година, което е ръст от 11%, пише в годишния доклад по темата на Световната банка, цитиран от агенция Ройтерс. Компаниите и правителствата са били по-активни в търговията със сертификати за емисии, тъй като са видели в тях подходящ инструмент за финансиране на проекти в областта на опазване на околната среда. Участниците от Европейския съюз са били най-активни в търговията от създаването на системата с таван на допустимите емисии през 2005 година до сега.

Рекорден е бил и броят на продуктите, свързани с емисиите на парникови газове, въпреки, че цените на европейските разрешителни спаднаха до под $ 10 на тон. Общо обемът на изтъргуваните инструменти е нараснал със 17% до 10.3 млрд. тона газове, като инструментите, преминали през Европейската система за търговия с емисии са заемали три четвърти от общия обем.

Повишените обеми са покачили капитализацията на европейския пазар от $ 134 млрд. през 2010 година на $ 148 млрд. Новозеландският пазар е увеличил капитализацията си трикратно до $ 351 млн., а пазарът в Северна Америка се е свил наполовина до $ 249 млн.

Анализът на данните разглежда отражението на събития като Арабската пролет, ядрената авария във Фукушима и дълговата криза в еврозоната върху въглеродните пазари. Те не са имунизирани срещу икономическата волатилност.

Вторичната търговия на сертификати за емисии също отчита силна 2011 година. Скокът там е с 43% до 1.8 млрд. сертификата на обща стойност $ 23 млрд. Основната причина за търсенето на сертификати за емисии на вторичния пазар е в необходимостта от покриването на определените с международни споразумения кредити за отделните компании. Двигател на търговията е бил и механизмът Чисто развитие, който позволява на участниците, инвестиращи в проекти за редуциране на емисиите парникови газове, дори и тези проекти да са в чужда държава, да получават търгуеми сертификати за емисии, с помощта на които да си възвърнат вложените средства. По данни на Световната банка, през 2011 година дейностите по този механизъм са движили 95% от търговията на вторичния пазар на зелени сертификати.

Банката предлага решения, които да доведат до разрастване на въглеродната търговия и утвърждаването й като инструмент за борба с климатичните промени. Специалистите препоръчват системи с таван на емисиите и търговия да се въведат в Австралия, калифорния, Мексико, Южна Корея и Квебек.