Търговско-икономическите представители на България вече ще имат тригодишен мандат, съобщи ресорният министър Трайчо Трайков. Досега престоят им не е бил регламентиран. Трайков представи новите правила за работата на търговско икономичеките ни представители в чужбина.

Ще се въведат и оценки за работата им всяка година, като водещите критерии ще бъдат привлечени инвестиции и износът към конкретната страна. Издръжката на един търговско-икономически представител струва годишно на държавата между 100 000 и 150 000 лева, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. 

По време на срещата с търговските представители на страната ни в чужбина стана ясно, че българска компания може да доставя високоскоростен интернет в част от най-големите градове в Индия. Търговско-икономическият ни представител там е Илия Деков.

В момента България има 58 представители в 41 страни. Предстои да бъдат изпратени хора в Израел и Южна Кореа, но ще бъде съкратен щатът в Германия, където в момента има четирима представители.