Търсенето на бизнес имоти за наемане в България се увеличава, според международната компания за управление на търговски недвижими имоти Тишман Интернешънъл (Tishman International). Потенциални наематели от цял свят са привлечени от плоския данък печалба и данъка върху доходите на физическите лица, които са 10%, както и от образованите кадри, които владеят чужди езици.

Констатацията е на Джулиан Едуардс, управляващ директор на Тишман Интернешънъл за Европа, който говори за перспективите на региона пред участниците в онлайн базираният международен форум за недвижими имоти и инвестиции RINFOR.

Eдуардс съобщи, че компанията му е имала запитвания от глобални финансови институции, кол центрове, фармацевтични и застрахователни компании, както и производители, които се интересуват от възможностите, които предлага България.

"В София идват основни наематели, познати в цял свят”, коментира специалистът и допълва: "Въпреки политическите рискове и нестабилността на страната инвеститорите продължават да търсят България. Пазарът на логистични площи в страната расте, а развитието му в следващите 5 години ще бъде в положителна посока".

Според Тишман у нас свободните офис площи от най-ниско енергийният клас А са много малко, но въпреки това инвеститорите гледат към България, която е по-привлекателна за тях от Сърбия и Хърватия. Румъния е основна конкуренция в привличането на чужди компании, като тенденцията е за увеличаване на заетостта на офис площите в следващите 12 - 18 месеца.

Все още експертите не очакват насочване на инвестиции към имоти в Сърбия, Гърция, Унгария и Хърватия.