Търсенето на петрол в глобален план ще се свие през следващата година  и в близко бъдеще няма да се достигнат високите нива от това лято. Това се съобщава в два доклада Световната банка. До тези заключения се е стигнало след като главен икономист от Световната банка заяви, че глобалната рецесията е най-тежката от Голямата депресия.

Според енергийното министерство на Съединените щати търсенето на петрол и петролни продукти ще се свие тази и следващата година. Две поредни години на намаляващо потребление не е имало от три десетилетия.

В същото време Световната банка публикува Global Economic Prospects, в който се казва, че петролният бум през последните 5 години, който изстреля цената нагоре със 130%, е към края си.

Все пак черното злато няма да се обезцени както стана през 90-те години на миналия век, а през следващите 3 години цената ще се качи до приблизително $ 75 за барел. От банката прогнозират, че световната търговия, основен двигател на икономически ръст на много от развиващите се страни, ще се свие за първи път от 1892 г.

Джъстин Лин, главен икономист на Световната банка, заяви, че сегашната рецесия в световен мащаб ще продължи по-дълго отколкото през 80-те години. Забавеният ръст на икономиката ще бъде по-голям от досегашните.

Източник Financial Times