С изграждането на високоскоростния път Русе-Свиленград ще бъде необходимо построяването на втори мост межди България и Румъния при Русе или разширяването на стария. Той може да бъде включен към проекта към новата магистрала или да се търси финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния. Това съобщи при посещението си в Русе министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя е в дунавския град, където днес се провежда дебат на тема „Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа". Участие в него ще вземат и евродепутът Мария Неделчева, представители на Европейската комисия и гости от Румъния.

Румъния е заявила подкрепа за реализацията на проекта по изграждането на новия високоскоростен път. При посещението на премиера Бойко Борисов в Букурещ  от румънска страна е изявено желание за участие в по нататъшните разговори с Катар и Турция. Следващата среща с инвеститорите ще бъде в края на този месец, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
 
Изграждане на нов мост над Дунав при Русе е национален приоритет и ще бъде заложен в Дунавската стратегия. Пари за него обаче ще се търсят не само от Европейския съюз: „Въпрос на преговори, въпрос на търсене на финансиране. Имаме две опции за това. Това, което преговаряме с Катар и с всички останали потенциални инвеститори – да бъде включено към отсечката дали е скоростен път или магистрала Русе-Свиленград, да се добави и мостът. Втората възможност за това е към програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния. Този тип програми не са толкова големи като бюджет, но те винаги финансират стратегически проекти. Ако успеем с преговори с румънската страна да постигнем съгласие, че и за двете държави това е важно, бихме могли да се опитаме да го идентифицираме като стратегически проект, който да предложим за финансиране по линия на програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния”, обясни министър Лиляна Павлова.

Дунавската стратегия бе утвърдена на високо ниво миналата година. В момента тече работата по отделните приоритетни области, като е изключително важно тази година да започнат да се подготвят идейните проекти. В следващия програмен период 2014-2020 година според новия регламент договорите за партньорство, която всяка страна членка ще подпише, трябва да предвиждат конкретно финансиране на приоритетните проекти.