Българска телекомуникационна компания АД отново се продава, съобщава Капитал дейли. Банките - кредитори на групата, са наели американската банка Morgan Stanley за консултант, който да намери купувач за силно задлъжнелия телеком.

Така няколко месеца след като беше блокирана заради липса на консенсус между кредитори и акционери, сделката за продажбата навлиза в нова фаза.

Morgan Stanley вече изпраща оферти до потенциалните кандидати, като те ще имат срок до 30 ноември да заявят интерес.

Българската телекомуникационна компания бе приватизирана през 2004 година срещу € 230 млн. от Вива Венчърс, а три години по-късно бе препродадена на American International Group (AIG) за € 1.08 млрд.

По данни от тримесечния консолидиран отчет към деветмесечието БТК има 667.033 млн. лв. приходи от продажби и нетна печалба в размер на 24.643 млн. лв. Активите на компанията възлизат на 1.702 млрд. лв.

Към 30.09.2011 година акционерният капитал на дружеството е концентриран в НЕФ Телеком България ООД, който дърги 94% от акциите, а 6% от тях или 17 341 388 се държат от други акционери. Министерството на транстопра и съобщенията държи едва привилегирована акция в БТК, която дава право на държавата да изрази вето по отношение на изваждането от употреба на стратегическо оборудване.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!