Средствата за здравеопазване за тази година няма да бъдат по-малко от тези през 2009г . За това са се разбрали на среща с премиера Бойко Борисов представители на обществения съвет в здравеопазването.

За целта трябва да бъдат намерени допълнителни 205 млн.лева до края на годината, за да може сферата да функционира нормално. Работна група ще направи разчети къде има недостиг на пари и следващата седмица предстои нова среща.

Оказва се, че между разчетите на кабинета и правителството има разминаване, твърди д-р Евгени Душков от КТ Подкрепа. Резултатите от анализа на работната група и обсъждането им на тази среща ще определят дали ще има лекарски протести.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов коментира, че на този етап не е ясно откъде ще дойдат средствата, нужни за нормалното функционира на здравната сфера. Финансовият министър Симеон Дянков на днешната среща е отказал да има разблокиране на средства от фискалния резерв, защото това ще застраши стабилността на валутния борд.

От БЛС очакват да бъде сключено писмено споразумение, за да не се стига до организирани протести на лекарите. От своя сдтрана здравният министър Ана- Мария Борисов заяви, че ще бъде направена пълна ревизия на всички клинични пътеки – което ще отнеме около месец.

На срещата е било решено още Националната здравноосигурителна каса да изработи коригиращи коефициенти за много работещите болници. Ще бъде изготвена наредба, според която коригиращите коефициенти да бъдат разпредели в 80% от болниците, които работят най-добре.