Базираната в Швейцария UBS няма да съди бившите управители на банката заради направените рискови инвестиции в ипотеки и откритите секретни сметки на американски граждани, които станаха причина банката да плати колосална глоба на САЩ.

В официално изявление на UBS се казва, че ако казусът се отнесе в съда, банката ще привлече огромни негативи. В момента швейцарците полагат огромни усилия да си върнат загубеното клиентско доверие и един съдебен процес би доразрушил и без това крехките позиции на институцията.

В прессъобщението на UBS се казва още, че след края на разследването не са открити доказателства за криминализиране действията на бившите шефове на банката.

Разследването срещу бившя директор на финансовата институция Майкъл Оспел стартира през април тази година. Той напусна през 2008 г., след като беше обвинен в провеждането на твърде рискова инвестиционна политика. Неговият наследник пък бе обвинен в данъчни измами заради откритите секретни сметки на американски граждани, титулярите на които се оказа, че са укривали данъци. Reuters