СДС призова всички, които са правили заменки с гори, сами да се откажат от тези сделки, за да не наложи ЕК глоба на страната ни, стана ясно след заседание на ръководството на партията. 

По думите на лидера на сините Мартин Димитров, ако тези хора не прояват добросъвестност, правителството трябва да опита да развали тези сделки по съдебен път.

Според Димитров, мораториумът върху промените в закона за генно-модифицираните организми /ГМО/, предлаган от ГЕРБ, е половинчата мярка. Все едно да разрешат убийството с мораториум от пет години, посочи той и отново настоя тези текстове да бъдат оттеглени.

Димитров смята още, че критиките на СДС срещу президентското вето по поправките в закона за отбраната по-скоро стабилизират отношенията между институциите, отколкото да ги разклащат, както твърди министър-председателят. Позицията на президента е слаба, лековата и юридически неиздържана, подчерта синият лидер.

Ние предлагаме, ако нашите предложения по ГМО и Закона за електронните съобщения не минат, тогава да бъде наложено вето, така аргументира Димитров тезата си, че трябва да има по-смислени президентски вета.