Новото правителство се захвана да поправя закони заради Корпоративна търговска банка още на първото си заседание. Промените засягат вложителите със "специални" лихви, цесиите и финансирането на дефицита във Фонда за гарантиране на депозитите. Те са предложени от Министерството на финансите и са включени в проекта за актуализация на Бюджет 2014 - в преходните разпоредби, пише "Сега".

Една от поправките уточнява изрично, че защитата по Закона за гарантиране на влоговете не се отнася за депозити, които към поставянето на банката под особен надзор са били с висока лихва, договорена индивидуално - независимо че след влизането на квесторите лихвите са били намалени до средните за банковата система равнища. Уточнението се прави, за да се парират възможни дела от депозанти, които ще претендират за гаранция по влоговете си, защото към датата на отнемане на лиценза на банката те вече са били с ниски лихви. Неколцина юристи вече коментираха, че сегашните разпоредби на закона са неясни и подобни дела могат да бъдат спечелени, което би увеличило сериозно разноските на фонда гарант.

 

Според финансовия министър Владислав Горанов целта на промяната е тези рискове и неясноти да бъдат премахнати.

Засега се знае, че в КТБ сумата на защитените от закона депозити е 3.7 млрд. лв. Няма официални данни колко и на каква стойност са влоговете със специални лихви, които не са гарантирани. Според бившите директори на банката те са малко, като сред тях има и депозити, които са под 100 000 евро - за общо 23 млн. лева, които също няма да бъдат компенсирани от фонда.

Ще "изгорят" и прехвърлените влогове, ако бъде приета друга поправка. Според нея депозит, който е сменил титуляра си по време на специалния надзор, остава без защита от фонда.

Предвижда се и възможност Фондът за гарантиране на влоговете да се подпомага след решение на Министерския съвет. Според проекта за актуализацията на бюджета правителството може да даде на фонда заем до 2 млрд. лв. За целта е записано, че таванът за поемане на нов държавен дълг става 4.5 млрд. лв. До 2 млрд. лв. са за фонда за влоговете, а други 900 млн. лв. - за ликвидна подкрепа за банки.

Междувременно съдия Калинка Илиева, на която в понеделник се падна делото за фалита на КТБ, вчера си направи отвод.