Топлата вълна в Южна Европа е на път да увреди реколтата от царевица в региона, който дава 16% от световния износ в момент, когато сушата в САЩ вече вдигна цените до рекордни нива.

 

Украйна ще произведе 20.3 млн. тона царевица тази година, според Agritel. Страната е най-големият производител на царевица в Европа и заедно с Румъния, Унгария, Сърбия и България е изнесла 16.3 милиона тона през 2011 г, по данни на Световната търговска организация и ООН.

Заради топлата вълна ЕС вероятно ще трябва да внесе 7.5 млн. тона царевица през този сезон, което е близо до рекордно ниво за последните 12 години, съобщава Bloomberg.

 

Засушаването е обхванало огромна територия. През миналия месец в Испания бяха отчетени 21 температурни рекорда, а страната е третият по големина вносител на царевица в света.

 

На другия край на Европа, в Казахстан, също са разтревожени от последствията от сушата върху производството на зърнени култури.

 

Топлото и сухо време може да навреди на културите отглеждани по поречието на Волга, в региона на Урал и западните райони на Сибир, по данни на Федералният хидрометеорологичен център на Русия.

 

В България на 15 юли беше отчетен най-горещият ден за последния век и топлата вълна се задържа за необичайно дълъг период, заплашвайки реколтата от царевица.

 

Румънският министър на земеделието Даниел Константин каза на конференция в Букурещ на 20 юли, че страната е изправен пред "тежка суша" и са възможни "огромни загуби", ако не завали.

 

Температурите в северната ни съседка може да достигнат 39 градуса по Целзий на 27 юли, според прогнозите на румънската агенция за метеорологичните проучвания.

Съседна Сърбия също беше обхваната от горещи вълни през юни и юли, с температури от 3.3 до 5 градуса по Целзий по-високи от обичайните за сезона.

 

Средните температури в Украйна са от 2 до 5 градуса по Целзий над нормалното от три месеца насам, като това е най-топлото лято в страната от поне десетилетия насам, според местната метеорологична служба.

 

Засушаването може да се окаже по-тежко от това през 2010 г, когато Украйна наложи квоти за износа на зърнени култури, а Русия направо го спря за почти година.

 

Слабите мусонни дъждове пък заплашват реколтите ориз и зърно в някои части от Индия. В Австралия също отчитат по-малки от обичайните валежи за периода от април до юни.